Archive for Duben, 2008

Dub 22

Minisite a WordPress

Poslední dobou na internetu se „bavím“ děláním tzv. minisites (micro sites). Minisite je rozsahem malý web, který má zpravidla pár stránek speciálně optimalizovaných na jedno nebo dvě klíčová slova nebo fráze.

Mini site se dá napsat „ručně“ v Notepad-u, ale to není inženýrský přístup. Na webe existuje několik CMS, které jsou speciálně určeny na tvorbu minisites (a které nevyžadují databází – minisites spravidla nepotřebují komentáře nebo diskuzní fóra). Za všechny zmíním třeba 19pages (který se mi ale nepovedlo na mém Vista notebooku s Apachem rozchodit).

Když však plánujeme v budoucnosti minisite rozšířit na plně funkční blog, můžeme jednoduchým postupem upravit WordPress tak, aby vypadal jako minisite a později ho jednoduše znova předělat na blog.

Postup jak předělat WordPress na Minisite:

Nastavení článků ve WordPress tak aby se tvářil jako Minisite

  • podle návodu nainstalujte Worpdress, zvolte si tému (skin), který se vám líbí
  • změňte strukturu odkazů (Nastavení > Trvalé Odkazy), preferuji vlastní možnost (/%postname%)
  • zakažte přidávat komukoliv komentáře a zakažte pingbacky a trackbacky (Nastavení > Komentáře)
  • založte statickou stránku a pojmenujte ji Index (dá se kdykoliv změnit)
  • teď ta nejdůležitější část: v menu Nastavení > Čtení zvolte úvodní stránku jako Index, kterou jste založili v kroku 4. Stránka Index bude sloužit jako domovská stránka (Front Page) vaší minisite. Viz screenshot nahoře.
  • Nainstalujeme potřebné pluginy a rozšíření (nezapomenout na All-In-One-SEO Pack, o rozšířeních WordPressu jsem psal zde).
  • Vytvoříme požadované stránky

Postup jak předělat Wordpres Minisite na normální blog:

  • Povolíme komentáře, pingbacky a trackbacky
  • V menu Nastavení > Čtení povolíme Poslední Příspěvky
  • Nakopírujeme novou tému, nebo upravíme stávající
  • Začneme psát regulérní příspěvky

5
comments

Dub 16

Domainer.sk a trh s doménami

Trh s doménami je ve světě velký biznis. A není se čemu divit, každý projekt na internetu začíná doménovým jménem. To si začínají uvědomovat i velké zahraniční firmy a vyčleňují na nákup lukrativních domén nemalé rozpočty.

V Čechách a na Slovensku trh s doménami prakticky neexistuje. Ještě nedorazil, tak jako i plno dalších věcí z kolébky internetu USA. To má za následek, že lidi nedokážou odhadnout cenu domén, nemají je s čím porovnat.

Náznaky se už pomálu rýsují: na Webtrhu vznikla sekce Trh Domén, která je bohužel v této době pod nátlakem „dětí“ s .info doménami koupených za pár korun s vidinou několikanásobného prodeje a zisku.

Tento trend s .info doménami po čase odezněje, o tom není pochyb. Nahradí ho kvalitní trh s .cz/.sk a .com domény, jen tomu chce dát trochu času.

Pro ty, který by se rádi zeptali na věci ohledem domén nebo dokonce si chtěli doménu ohodnotit nebo prodat, odporoučím dát do hledáčku web Domainer.sk. Spolu s částí Webtrhu je myslím jediné místo na Českém a Slovenském internetu, které se věnuje doménám.

4
comments

Dub 07

Vyšel nový WordPress 2.5

Možno jsem asi poslední, který informuje o této úžasné novince, ale vyšel nový WordPress 2.5.

Co přináší nového?

  • předělali úvodní stránku v administrátorské části (dají se tam dát nyní widgety)
  • vyhledávání v příspěvcích a stránkách (toto řešil ve starších verzích WordPressu plugin)
  • celý administrátorský interface byl předělán (víc AJAXu)
  • mnoho menšich změn

Takže, jaký mám názor na novou verzi? Celkově se mi nový WordPress líbí, ale ještě ho nenasadím do produkce (například na tuhle stránku). Nová verze zavádí zpětnou nekompatibilitu do pluginů (méně do tém). Neříkám, že je to zlé, ale proč měnit něco, co funguje.

A závěr? Počkám si na tvůrců pluginů a na verzi 2.5.1. Podle šepotu na internetu na sebe nedá dlouho čekat.

0
comments