Archive for Únor, 2008

Úno 27

Vyšel Python 2.5.2

I když s křížkem po funuse, ale přeci, jsem si dnes všiml, že vyšla nová verze programovacího jazyka Python 2.5.2. V Pythonu dělám všechny mé malé projektíky a skripty. Na rozdíl od klasických programovacích jazyků jako například C nebo C++ je programování v Pythoně jako nádech čerstvého horského vzduchu.

Verze 2.5.2 opravuje více než 100 chyb a bugů oproti verzi 2.5.1 a vylepšuje samotnou stabilitu.

Pro ty kteří ještě nevyzkoušeli Python nebo dokonce nemáte s programováním ještě žádné zkušenosti, dobrý zdroj informací, i když v angličtině, je zde. Pro programováni na Webu a krátké skripty je tento jazyk více než vhodný. Doporučuji!

0
comments

Úno 25

Tři verze Explorerů bez nainstalovaných Windows

Že je název článku divný? Jak můžu mít na počítači nainstalované tři verze Internet Explorer a to ještě bez operačního systému Windows (pomineme-li virtualizaci)?

Je to možné! Při brouzdání na webe jsem našel zajímavou stránku, která se bude pár lidem jistě hodit.

Jedná se o  stránku IE NetRenderer. Umožňuje zosnímat stránku z různých prohlížečů (Internet Explorer 5.5, 6 a 7) a výsledný screenshot zobrazit jako obrázek v prohlížeči:

Náhled stránky v Internet Explorer 7 skrz IE NetRenderer

Mezi další „vychytávky“ patří rychlé porovnání výslední stránky proti jiné verzi Exploreru, například verze 6 oproti verze 7 a tak stránku vyladit do posledního detailu.

2
comments

Úno 23

Virtuální PC a vývoj webových stránek

Konečně jsem našel praktické využití virtuálního PC. Nedávno jsem narazil na zajímavý problém. Potřeboval jsem si otestovat a případně opravit webové stránky oproti prohlížeči Internet Explorer 6.Jenže na mém pracovním notebooku mám „od výroby“ nainstalované Windows Vista Home Edition a Visty standardně obsahují Internet Explorer v sedmičkové verzi.

Stránky bylo urychleně otestovat a já nemám snadný přístup k počítači s nainstalovaným Explorerem 6.

Řešení vzniklé situace je jednoduché. Microsoft pro web dizajnéry nabízí časově omezenou image virtuálního počítače s operačním systémem Windows XP SP2 s předinstalovanými nástroji pro vývoj na webu ale hlavně s Internet Explorerem 6. Celý balík má oficiální název „Internet Explorer Application Compatibility VPC Image“ a je k dispozici zde. K samotnému spuštění virtuálního PC budete potřebovat program Virtual PC 2007 ke stažení zdarma ze stránek Microsoftu zde.

Obrázek nainstalovaného Virtual PC:

Microsoft Virtual PC 2007 s operačním systémem Windows XP SP2 pod Windows Vista

Stránky byli rychle opraveny a já ušetřil čas a peníze sháněním počítače s nainstalovaným potřebným programovým vybavením.

Poznámka: Aby se Microsoft chránil před zneužitím poskytované kopie operačního systému Windows XP, je image časově omezeno. V mém případě do 1. dubna 2008. Pak virtuální PC přestane pracovat a musíte si stáhnout aktuálnější verzi.

2
comments

Úno 22

Rychlé zjištění hledanosti klíčového slova na Seznamu

Všichni určitě víme, že hodný Seznam poskytuje webmasterům kopec užitečných čí méně užitečných nástrojů. Mezi těmi užitečnými je i zjištění hledanosti klíčových slov a frází.

Zde poskytnu malý trik do vyhledávače Opera (dá se ale určitě praktikovat i ve Firefox-e). Aby jste nemuseli pokaždé otvírat stránku Seznamu, popřípadě ji mít v záložkách (bookmarcích), můžete jsi snadno vytvořit vlastní vyhledávač hledanosti klíčových slov a umístit si ho na lištičku v Opeře.

Stačí když:

  • stlačíte CTRL+F12
  • klepněte na záložku ‚Search‘
  • v ní klikněte na ‚Add…‘
  • Vyplňte políčka ‚Name‘ a ‚Keyword‘ podle chuti
  • Do políčka ‚Address‘ vepište ‚http://search.seznam.cz/stats?collocation=%s&submit=Hledej
  • Klepněte ‚OK‘ a můžete si přetáhnout nově vytvořený vyhledávač na lištu Opery.

Pozoroval jsem problém s diakritikou, ale to nemusí být problém Seznamu ale mé Opery (používám betu Opery 9.50).

0
comments

Úno 18

Zvýraznění Nofollow odkazů v Opeře

Tento „trik“ používám v prohlížeči Opera na rychlé odhalení A tagů (linků), které obsahují parametr nofollow. Když už mám někde umístit odkaz, tak chci rychle vědět, že odkaz je pro vyhledávače plnohodnotný – „předává PageRank šťávu“.

Chci, aby se všechny linky obsahující nofollow obarvili na červeno (anebo vlastní barvičku nebo rámeček podle chuti). To se v Opeře dosáhne pomocí uživatelsky definovaného CSS souboru.

Následující CSS kód si uložte do souboru user.css :

a[rel="nofollow"] {
    border: 1px solid yellow !important;
    background-color: red !important;
}

Tento soubor potom nastavte jako globální CSS v Opeře:

Dialogové okno pro vlastní CSS styl v Opere

Dialogové okno pro výběr vlastního CSS stylu v Opeře 9.25

Nezapomeňte nastavit, aby se vám aplikoval tento styl ve standardním zobrazení:

Dialogové okno v Opere na výber vlastního stylu v standardním zobrazení

Výsledek je patrný na následujícím obrázku:

Zvýrazněné odkazy nofollow v Opere.

Všechny červené odkazy jsou nofollow, ale už nemusíte pracně prohledávat zdrojový kód stránky.

1
comments

Úno 16

Publikování příspěvků ve WordPress-u v budoucnosti

Klasický problém: chcete odjet na dovolenou někde strašně daleko kde není internet (možná ani elektrika) ale zároveň chcete, aby bot-i, který indexují web (GoogleBot, SeznamBot …) měli čerstvý obsah vždy připraven. Možná poprosíte kamaráda (kolegu, přítelkyni nebo babičku), aby vám každý den publikovala jeden článek. To ovšem přináší bezpečnostní rizika – musíte se podělit s heslem, nebo v lepším případě vytvořit speciální účet.

Toho však není potřeba, WordPress má v sobě už potřebnou funkčnost zabudovanou!

Stačí se řídit tímto jednoduchým postupem:

  • Napište článek, který chcete publikovat v budoucnu
  • Před tím, než článek publikujete, zaškrtnete políčko „Upravit Čas“ v záložce „Upravit datum a čas
    Záložka “Upravit datum a čas” v administraci WordPress-u
  • Nastavte požadovaný datum a čas, kdy se má příspěvek zveřejnit
  • Klikněte na „Publikovat“ (ne „Uložit„)
  • Hotovo!

Příspěvek se Vám publikuje ve zvolený čas automaticky a vy můžete odejít spokojeně na dovolenou.

0
comments

Úno 14

Webtrh 14.2.2008 hacknut?

Dnes ráno jsem brzy vstal, otevřu svou oblíbenou stránku a co nevidím? Webtrh byl hacknut!

Kdyby to náhodou správce Retal obnovil, přikládám vzácný screenshot, jediný na internetu:

Screenshot Webtrhu 14.2.2008 Valentyn dokazujici hack Webtrhu.

Na internetu už není nic a nikdo v bezpečí! 😉

0
comments

Úno 13

První zkušenosti s Sklik-em.

Od prvního února jsem začal inzerovat na PPC programe od Seznamu, Sklik-u. Doteď jsem o PPC jenom slyšel, ale neměl jsem žádné praktické zkušenosti. Velice dobrý zdroj informací, hlavně pro začátečníky je blog Větrovka.
Takže, jak se mi dařilo?
První den jsem se jen seznamoval s prostředím Sklik-u. Prostředí je pro začátečníka jednoduché, určitě přehlednější oproti konkurenci od Google, AdWords. Nabil jsem si Peněženku, vybral jsem si základní všeobecní fráze na které jsem chtěl inzerovat, vytvořil první sestavu a spustil kampaň.

Samozřejmě, po prvním dnu jsem se zhrozil dosažených výsledků, ale to se dalo očekávat. Základní pravidlo pro PPC zní :

Testovat, testovat, testovat a ještě raz testovat.

Klíčová slova, které nemají dostatečný proklik třeba modifikovat a nebo úplně vymazat, popřípadě jim zvýšit cenu za proklik – jinak jich systém Sklik odstaví. Každý den proto kontroluji kampaň, měním inzeráty který se neosvědčily, přidávám a mažu jednotlivá klíčová slova. Výsledek je vidno na následujících dvou obrázcích:

Tabulka kampaně PPC Skliku za 12 dní

Graf výkonnosti kampaně v PPC Sklik za prvních 12 dní

Výkonnost kampaně stoupá, ale ještě zdaleka nedosáhla optimálních hodnot. Pozitivní ale je, že už teď si reklamní kampaň na sebe vydělá.

0
comments

Úno 11

Kde dělá Microsoft při koupi Yahoo chybu?

Možná jste to ještě neslyšeli, ale co hýbe poslední týden internetem jsou správy o možné fúze Yahoo a Microsoftu. Microsoft se tak chce prosadit proti svému archrivalovi Google na poli vyhledávačů a z toho plynoucí reklamy. Yahoo Microsoftí nabídku odmítl ( nabídka 31$ za akci přičemž se Yahoo v té době prodával za 19$ ) a vyhlásil ji za „hostile bid“, nepřátelskou nabídku. Asi očekává vyšší cenu, Yahoo se nechalo slyšet, že si představuje nabídku 40$ za akci.

To však není důležité. Důležité je to, že Microsoft dělá kolosální chybu. Myslí si totiž, že když chce konkurovat svému největšímu nepříteli Google, musí začít podnikat v reklamním biznisu.

To je však nesmysl.

Většinu zisků Microsoftu tvoří prodej off-line programového vybavení. No v čase internetu a volně šířitelnému softwaru je to čím dál tým těžší. Jakž-takž lukrativní trh si drží Microsoft v korporate sféře a v programovém vybavení nových počítačů. Kdyby Microsfot začal podnikat v této době, asi by se svým modelem neuspěl. Čím dál větší skupina lidí totiž považuje software za cosi, za co se neplatí, alespoň ne v základní verzi.

Jak jde čas, přibývají hlasy na přechod ze stáje Microsoftu na některou z online aplikací (Google Apps, Zoho a spousta dalších). Kvalita těchto aplikací ještě nedosahuje kvalitu off-line ponuky of Microsoftu, ale to je jen otázkou času, kdy se tak stane. Microsoft ale nemá žádnou on-line alternativu ke svým Office produktům a každý ví, že on-line produkty jsou mnohonásobně lehčí na údržbu, záplaty, upgrade…

Kde by se měl Microsoft soustředit při koupi Yahoo je ne reklamní trh, ale on-line aplikace. Spolu totiž můžou poskytnout hybridní mix on-line a off-line aplikací a tak naštrbit monopol Googlu na internetu (Yahoo podle některých zdrojů přináší relevantnější výsledky vyhledávání oproti Google).

Nemám nic proti Google, ale konkurence přináší výhody pro běžné uživatele. Zatím ji ještě Google nemá a doufám ani mít nebude, že v brzké době mít bude!

6
comments

Úno 09

Mé (zatím malé) zkušenosti s provizními systémy v ČR

Už to bude pomalu měsíc, co jsem začal podnikat na internetu. Jako hlavní činnost jsem si vybral provizní (affiliate) systémy.

Co to je?

Pro nezasvěcené, jedná se o druh reklamy, v zahraničí nazývaný CPA, Cost Per Action. Akcie může být různá, ale většinou se jedná o prodej zboží anebo přivedení uživatele na stránku obchodu. Z této akce dává obchodník určitou provizi, od toho je slovní spojení „provizní systém“. Provize může být fixní (napr 30 Kč za nákup), nebo variabilní (4 % z celkové ceny nákupu).

Proč chci vydělávat na provizních systémech?

Protože si myslím, že mít přehled o novinkách, změnách v produktech a nabídce obchodů zapojených do provizního systému a celkově mít přehled o dění na internetu a v „reálném životě“ přinutí člověka být v stále ve střehu a nezaspat.

Jaká je situace v ČR?

Z mého, zatím nezkušeného pohledu, vidím situaci takhle:  v Česku neexistuje síť, která by agregovala affiliate programy firem. Proto je člověk nucen obcházet e-shopy „ručně“, co je vyčerpávající. Samotné implementace affiliate systémů jsou z mého pohledu nekonzistentní a většina obchodů neposkytuje dostatek informací pro nějakou lepší optimalizaci kampaně. Za první vlaštovku se dá považovat více-méně kompletní seznam Českých affiliate programů na Webtrh-u.

Na sítě v štýle Commision Junction si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. To se však dá říct aj o podpoře provizních systému ze strany prodejců.

1
comments