Archive for Červen, 2008

Čvn 29

Nový systém přidělování TLD domén anebo bouře ve sklenici vody

Tak ICANN se nám rozhodl trochu pozměnit pravidla vytváření „top level domén (TLD)„. A abych byl přesný, tak ne trochu a až moc…

Jak všichni víme, ve světě domén kraluje neohroženě .com TLD. ICANN se ve své nekonečné moudrosti rozhodl, že podřeže pod .com větev a dovolí za mírný poplatek ( 100 000 $ a víc) registrovat své vlastní TLD domény. Co to pro obyčejného domainera znamená? Můj odhad trhu je následující:

  • dočasný pokles cen prémiových .com domén (ve stylu napr. hotels.com)
  • na nově registrovaných TLD nic nevznikne (anebo velmi málo) a aby byla TLD úspěšná, potřebuje mít pevné základy
  • lidé budou novými TLD zmateni, drtivá většina lidí nechápe princip TLD a automaticky zadává .com (nebo .cz v našich zeměpisných šířkách)
  • když jsou lidé zmateni, zadají automaticky .com
  • růst .com do ještě větších astronomických sfér

Do reklamy .com domén už firmy nacpali příliš moc peněz, nedokážu si představit firmu, která to myslí s podnikáním na internetu vážně aby neměla zaregistrovanou .com variantu. Těžko budete obyčejnému člověku vysvětlovat, že má zadat do exploreru www.autobazar. Většina lidí zadá www.autobazar.cz protože to už tak dělá roky a je to přirozenější. Zaregistruje si Coca Cola .coke TLD? Proč by to dělala, nemá to smysl…

Co tím teda ICANN sleduje?

Podle mého názoru chce jen vydolovat od nic netušících (=nováčků) domainerů ještě nějaké ty dolary. Každopádně, obyčejný domainer na novou registraci TLD nedosáhne (velký vstupní poplatek) a pro velké hráče to nemá smysl. .COM tu s námi ještě nějaký ten pátek zůstane.

2
comments