Archive for Leden, 2009

Led 28

Má vytváření MFA smysl?

Musím se přiznat, že poslední dobou čím dál tím víc pracuji na MFA (Made For Adsense) stránkách. Jedná se o jednoduché dvou-tří stránkové weby, kde uživatel může najít (ale taky ani nemusí) nějakou přesně cílenou informaci.

Proč jsem se rozhodl pustit do vod MFA? Z několika důvodů:

  1. Moje portfolio domén se slušně rozrůstá, ale parkování domén nevydělá ani na slanou vodu
  2. Chránit si tak doménové portfolio (rozuměj aby si doména vydělala alespoň na obnovovací poplatek)
  3. Popřípadě (ale to není hlavní cíl) vydělat nějakou tu tvrdou kačku

MFA weby dělám hlavně na doménách, které již mají požadovaný keyword v názvu domény (to zvyšuje šanci na přední příčky ve vyhledávačích bez nějakého drastického linkbuildingu). Takto doména, která by mala na parkingu jenom pár přístupů měsíčně s nula nula nic kliky, má na nich MFA stránka pár desítek nebo stovek přístupů a vydělá dejme tomu 1,5$ – to znamená, že se za rok zaplatí a ještě zbude na bublifuk.

Má to i navazující výhody: doména získá nějaké (mizerní) ranky a získá na ceně (je ji jednodušší pak nabídnout potencionálnímu zájemci).

Hlavní nevýhoda je, jako téměř se vším, čas. Času je málo a domén stále ještě moc a moc. Přemýšlím, že tuhle práci postupně někomu předám, ale nevím, jestli by se mi to finančně vyplatilo (musel bych zahrnou i náklady na vývoj MFA).

Každopádně, MFA může být pro domainery s trochou času zajímavou alternativou k parkingu.

6
comments

Led 25

TOSHIBA FlashCards – nástroj z pekla

Ten kdo si pořídil notebook TOSHIBA asi ví o čem mluvím. Jedná se o strašně nepříjemnou utilitku, která je na notebooku předinstalována již společností Toshiba:

Malé vyskakovací průhledné kartičky, které se objeví teprve tehdy, když myší zabrouzdáte o horní okraj plochy. Je to někdy (VŽDY) strašne nepříjemné, hlavně když potřebujete například minimalizovat jedno okno a namísto kliknutí na ikonku minimalizace vyběhnou ty z… kartičky, které ne a ne zmiznout. Až po 5 sekundách, musíte čekat a pak se přesně na milimetr trefit do ikonky, jinak se zobrazí znovu.

Až doteď jsem to ignoroval, ale až teď jsem se pořádně rozčertil. Hledal jsem to na internetu asi 10 minut (co je fakt pro mě dlouhá doba ^_^). Nevěděl jsem, pod čím to mám hledat, až náhodou jsem natrafil na jeden taktéž kritický anglický blogpost, až pak jsem zjistil, že se to jmenuje FlashCards.

Tak jak ten bazmek vypnout?

Start > Programy > TOSHIBA > Nástroje > Nastavení pro TOSHIBA Flash Cards

Zaškrtnout ‚Zakázat službu TOSHIBA Flash Cards‘. Už nikdy více!

4
comments

Led 22

Nový server ve stáji

Biznis se pozvolna rozrůstá, domén a projektů přibývá a stávající server již pomalinku nestíhá. Když to tak sečtu, tak v současné době mi běží na servery kolem stovky větších, či menších projektů a desítky parkovaných domén. Průměrné zatížení se pohybuje dle uptime od 0.3-0.6, co při dvoujádrovém procesoru není moc, ale nechci to moc přepálit.

Kolem Vánoc jsem objednal v Alze nový server: Dvoujádrový procesor AMD 4850e – spotřeba jenom 45W a dva serverové Wester Digital disky, k tomu samozřejmě UPS. Server je umístěn doma na „temném“ místě 🙂 Internetovou konektivitu jsem vybíral mezi třemi firmami: UPC/Chello, FiberNet a Peem. Všichni tři firmy mají k nám do baráku vyvedené připojení, v případě Peem je to dokonce optika, co u mě zvítězilo. Jak to bude se stabilitou připojení, to je neznámá, ale po zkušenostech se stávajícím připojením myslím, že to nebude také ožehavé.

Počítám, že ke konci roku bude i tento kus železa naplněn přes sto novými projekty. Projekty pozvolna začínají být víc sofistikované, začínám používat aplikační platformu Django a propadám kouzlu malého démona jménem „cron“ 😉

Co se týče „neinternetových“ aktivit, tak samozřejmě se blíží povinnost podat daňové přiznání. Tuto velice milou činnost jsem snad úspěšně přenechal mému daňovému poradci. Nech se s tím potrápí.

2
comments

Led 11

Obrázky z Domain Day, Praha 9.4.2009

Tak, tady jsou obrázky z Domain Day v Praze. Velmi povedená akce, gratuluji organizátorům za hladký průběh (Honza, Ahyde,Retal a další).

p.s.: omluvte sníženou kvalitu obrazu, chyba není na Vašem přijímači ala mým pravěkým 3.1 Mpx foťákem

p.s.s.: ano, Shuwix je opravdu krásný 🙂

9
comments