Archive for Leden, 2008

Led 31

Kevin Ham, doménový král

Určitě jste o něm slyšeli, Kevin Ham, muž co ovládá internet…Že je to nesmysl? Internet přeci ovládá Google a ne nějaký Kevin. Proberme jsi to však všechno popořadě.

Kevin Ham - muž co ovláda internet

Kevin Ham začal s doménovým biznisem už v internetovém pravěku. Na začátku se živil tak, že nabízel registraci domén za symbolický poplatek. Jenže v čase krachu internetové bubliny v roce 2000, začali expirovat domény v hojném počtu. Network Solutions, v tom čase jediný registrátor domén .com publikoval updatnutý „root zone“ soubor dva krát za den a ještě navíc nebylo poznat, kdy domény expirují. Kevin Ham však empiricky vypozoroval, že expirace nastane 5 až 6 den o půlnoci západního času v USA. Vybavený touto exkluzivní informací se mu podařilo zaregistrovat stovky a stovky velmi zajímavých doménových jmen.

Na začátku roku 2002, Kevin Ham zarábal už 1 milion USD ročně na parkování domén.

No v tom čase přišel Kevin Ham s geniálním nápadem:

Kamerun, malá africká země (18 milionů obyvatelů) měla v tom čase jenom 167 000 počítačů. Jako většina domainerů i Kevin uviděl možnost zaregistrování lukrativních domén s kamerunským TLD .cm (například Google.cm, Amazon.cm…). To by samo o sobě nebyl tak geniální nápad, ale Kevin se jediný zhostil příležitosti a uzavřel exkluzivní dohodu s Kamerunskou vládou: kamerunská vláda vložila wildcard (*) záznam do svého DNS který přesměruje každý dotaz na stránku s reklamami Agoga.com. (původní záznamy zostali samozřejmě zachovány).

Tento krok je taký inovativní ve své podstatě (schválně si skuste napsat do prohlížeče jakoukoliv adresu končící na .cm), že si ho nechal Kevin Ham patentovat a už rokuje s vládami jiných zemí:

  • Kolumbia (.co)
  • Omán (.om)
  • Nigérie (.ne)
  • Etiopie (.et)

A můj názor na věc? Jsem rád, že v čase internetu a tuny informací které se šíří rychlostí blesku je ještě prostor pro tahy takého kalibru, jaký dosáhl Kevin.

Původní zdroj: http://domainnameceo.com/kevin-ham-the-man-who-owns-the-internet/

2
comments

Led 29

Zapnutí SeznamBot-a.

Při koukání do mých (mladých) statistik sem vypozoroval, že vyhledávací bot seznamu SeznamBot je již několik dní „mrtvý“. Nepomáhá ani opakované přidávaní odkazu skrz jejich web formulář.

Tady je screenshot z AwStatu:

Mrtvý SeznamBot

Co je toho příčinou? Odpověď hledejme na Webtrhu, cituji:

…zítra má být opět spuštěn SeznamBot byl teď vypnut z důvodu výměny železa. Měl by nyní zvládat zásadně větší množství oběhnutí stránek. Všechny URL, které byly přidány pomocí formuláře by měly být zpracovány nejpozději do 48 hodin…

Takže těšíme se na zítra SeznamBote!

4
comments

Led 28

Živnosťák je doma!

Dnes sem se konečně odhodlal, přemohl svou lenost a svedl boj s byrokratickým systémem České Republiky. Teda boj začal už minulý týden, ale dnes se mi ho podařilo úspěšně dovršit.

Minulý týden ve mně dozrálo přesvědčení, že musím mé snažení na internetu zlegalizovat v očích státu (a hlavně vybavit si IČ pro vstup do systému SKLIK ;-). Mé bydliště je malá víska u samých hranic ze Slovenskem, tak sem sbalil mých pár švestek, u hodného zaměstnavatele si sebral dovolenku na jeden celý den a vydal se do nejbližšího okresního velkoměsta.

Bohužel, velkoměsto to není tak velké a internet tam není tak rychlý jako například v Ňůjorku tak namísto vybavení živnostenského listu na počkání mi paní po dvou hodinkách čekání s politováním oznámila, že jim ten výpis z registra trestů možná skrze ty internety přijdou až zítra. No nic, řekl sem si, přijdu na budoucí týden (a snad můj hodný zaměstnavatel bude pořád tak hodný a znovu mi dá štempl).

V pátek jsem už pro jistotu zatelefonoval a zeptal se, jestli je už všechno připraveno a paní na druhém konci drátu mě ubezpečila, že jo. Dnes sem tam teda přišel na jistotu. Se živnostenským listem v ruce sem ale ještě musel jít do většího velkoměsta B kde mají už aj zdravotní pojišťovnu a OSSZ.

Celý výlet aj s návratem do Brna trval 8 hodin i s chutným obědem v staniční restauraci Hodonín, co je, myslím si, slušný výkon (aj ta konzumace toho oběda). Ale hlavní věc je ta, že živnosťák je doma a co je doma, to se počítá!

4
comments

Led 27

Vkládání e-mailu do XHTML a spam.

Přednedávnem jsem měl problém s mailovým spamem (kdo neměl, že?). Stovky botů každou minutu prohledávají síť a dolují z nich pro ně zajímavé data, mezi jinými i emailové adresy, na které pak chodí denně tuny spamu.

Při navrhvání nové šablony pro tento web jsem chtěl umístit můj email, na který mě můžete kontaktovat (vidíte ho v patičce). Abych však byl ochráněný před potencionálními útočníkmi, použil jsem (pro někoho už známý) fígl:

umístil jsem e-mail pomocí JavaScript-u, příklad dole:

<script type="text/javascript">
/* <![CDATA[ */
document.writeln('<a' + ' href="mailto:kiwwisk' + '@gmai' + 'l.com">e-mail</' + 'a>');
/* ]]> */
</script>

Kód jsem umístil do patičky. Aby byl kód XHTML strict validní, musel jsem Javascript kód okomentovat pomocí CDATA a rozdělit A tagy.

Výsledek je umístěný vo WordPress patičce a boti si přijdou skrátka…

0
comments

Led 10

Parkování domén jako výhoda pro webmastery

Nedávno jsem psal článek o doménovém magnátovi Kevinu Hamovi. Samozřejmě, to co dokázal on už jen tak jednoduše nikdo nezopakuje, ale pro nás, smrtelníky, by mohla být zajímavá následovná služba – parkování domén.

Předpokládejme, že máme zajímavou myšlenku, ale bohužel nemáme čas na její realizaci. V rychlosti přejdeme pár domén které nás napadnou jako vhodné a zjistíme, že jedna doména je volná. Rovněž víme, že domény jsou omezený zdroj a platí pravidlo „kdo dřív přijde ten dřív mele„. Doménu si obratem zaregistrujeme.

Aby nám však doména „neležela ledem“ a případně nějakou tu korunu na sebe vydělala, je vhodné ji dát parkovat. Ve světě existuje víc takovýchto služeb, no pro evropský traffic je vhodná služba SEDO (partnerský odkaz).

Výhody parkování jsou jasné:

  • víceméně bezúdržbovost, je nutné nastavit jen klíčové slovo, podle kterého se zobrazují reklamy
  • výplata zisků je v případě parkování u SEDO jednoduchá, buďto přímím převodem na účet, nebo pomocí služby PayPal
  • přehledné statistiky kdo navštívil vaši parkovanou doménu a co vlastně hledal (to se dá využít na další optimalizování klíčových slov)
  • je známo, že Google nemá rád z pohledu SEO čerstvě zaregistrované domény, proto je vhodné doménu nechat nějaký čas „uležet“.
  • proklik na reklamy zobrazované na parkovaných stránkách je větší oproti klasickým MFA, CTR se pohybuje od 10% výš. Cena za klik závisí na různých faktorech, no není výnimkou ani klik za 0.60 €.
  • u SEDO je výplata v Eurech, co je výhoda oproti klesajícímu dolaru.
  • spuštění parkování na doméně je jednoduché, stačí  jen přesměrovat  DNS  záznamy na server SEDO.

Nevýhodou parkování je, že nesmíte aktivně propagovat parkovanou doménu. Pod aktivním propagováním se myslí klasický linkbuilding nebo pomocí PPC (to je na hraně, říká se tomu arbitrage – doménová arbitráž, ale to je námět na další články). Nejlepší je, pokud má daná doména jenom in-type traffic (uživatel zadal doménu přímo do address baru), anebo z odkazů, které pomalu ale jistě mizí z vyhledávacích indexů.

Parkování domén je zajímavá služba, která by neměla chybět v repertoáru znalého webmastera. Když se s ní šikovně zachází, může přinést i nějakou tu korunu zisku.

2
comments