Archive for Květen, 2008

Kvě 28

Pekelně rychlá indexace Google

Nevím jak to ten Google dělá… Doslovně ihned po uveřejnění příspěvku na můj projekt TopSlevy.cz mně GoogleBot poctil svou návštěvou a ihned zaindexoval! Tady je screenshot (spolu s mým uměním ve Photoshope):

Ukázka pekelně rychlé indexace Google

Seznam.cz na druhou stranu na mně podle logu už třetí den kašle. Holt, asi to chce začít linkbuilding kampaň

0
comments

Kvě 18

Ikonka Seznam čtečky ve vašem RSS

Každý bloger, který to myslí aspoň trochu vážně se svým blogem určitě využívá služby FeedBurner. FeedBurner je nástroj na spravování RSS feedu, který produkuje váš blogovací systém (např. WordPress a spousta dalších).

Když si necháte spravovat feed u FeedBurner, je vám k dispozicí pěkně formátované XML, které si člověk může přečíst i v klasickém prohlížeči (příklad zde).

Další skvělou možností (FeedBurner je jich nabízí několik) je možnost přidat do XML výstupu ikonky na přidání feedu do známých webových čteček (například Google Reader). No čtečka Seznamu mezi nimi není, což je škoda.

Proto třeba využít služby FeedFlare a ikonku Seznamu přidat manuálně. V administrátorském menu FeedBurner-u přejdeme do Optimize > BrowserFriendly:

Jak přidat ikonku seznamu do RSS feedu pomocí FeedBurner-u

Zde pak přidáme URL adresu malého XML souboru (Flare Unit), který jsem už dopředu vytvořil (inspirací byl článek na blogu Mercadeo):

URL adresa Flare Unit pro přidáni ikonky Seznam-u

 

Můžete použít soubor na adrese http://www.kiwwisk.cz/seznamflare.xml, nebo soubor zkopírovat na svůj hosting/server. Pro kompletní specifikaci FeedFlare klikněte zde (dají se s tím dělat zajímavé věci, například dynamické Flare Units, ale to už chce znalosti programování).

3
comments

Kvě 03

Návštěvní kniha ve WordPress jednoduše

Při vytváření jednoduchých web stránek (mini sites), jsem přišel na potřebu mít na stránce jednoduchou návštěvní knihu (po anglicky Guestbook). Něco, kde by lidi mohli napsat jednou-dvěma větami co si o dané tématice myslí a podobně.

Redakční systém WordPress má už v sobě potřebnou funkcionalitu zabudovanou. Stačí jen šikovně nastavit pluginy a upravit tému. Zde je jednoduchý postup na vytvoření návštěvní knihy (a jako bonus ochrana proti spamu bez obrázků captcha):

  • Založíme si novou stránku, pojmenujeme ji například „Návštěvní kniha“ nebo „Diskuze“
  • na této stránce povolíme přidávat komentáře
  • napíšeme jednoduchý text, pobízející ke vkládání příspěvků do knihy a stránku uložíme
  • aby nebyly komentáře na jedné stránce (zle se čte 1000 komentářů pod sebou), nainstalujeme si rozšíření WordPressu nazvaný „Paged Comments“ (stránkování komentářů). Jednoduše plugin zaktivujeme a nastavíme požadované volby (počet komentářů na stránce, skin a podobně)
  • samozřejmě, musíme se nějak chránit před spamem. Na to slouží skvělý plugin dodávaný standardně s instalací WordPress, Akismet. Aktivujte ho a používejte, je to pro Vaše dobro!

Hotovo, máme vytvořenou jednoduchou návštěvní knihu se stránkováním a ochranou proti spamu a to všechno za pár minut.

12
comments